niedziela, 11 sierpnia 2013


Od jakiegoś czasu eksperymentowałam z sernikami. Oto wynik tych eksperymentów. Puszysty mokry bardzo prosty w przygotowaniu sernik składający się z samego sera. Żadnych spodów, dodatków, jedynie z czekoladową polewa, o tak żeby lepiej wyglądał na zdjęciach:)

Składniki:

500g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
400g gęstej śmietany 18%
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub budyniu śmietankowego)
200 g cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do misy miksera włożyć twaróg, serek mascarpone, ricottę oraz cukier i mąkę. Wszystkie składniki miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po jednym jajku, za każdym razem upewniając się że składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Na koniec wlać śmietanę i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Brzegi tortownicy (o średnicy 21 cm) wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika na 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę na 120 stopni i piec przez 1,5 godziny.


Po upieczeniu sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)





27 komentarze

Tagged: , , , , ,

27 komentarzy :

  1. wygląda bardzo apetycznie i elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki precyzyjnie przygotowany :)
    Super

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie, polany polewą bardzo dekoracyjnie :) zjadłabym kawałek teraz ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie, profesjonalnie i baaardzo apetycznie. Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty, ale pysznie wyglądający sernik :) Zachęcam do udziału w mojej akcji sernikowej na Durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki:) Bardzo miło czyta się Wasze komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam. Wyszedł znakomity! Masa była trochę rzadka ale wyrósł pięknie. Moj ulubiony sernik! Najlepiej smakuje na drugi dzień jak poleży w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie masa jest dość rzadka ale dzięki temu sernik nie wychodzi suchy. Cieszę się że smakował:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Upieczony i powiadam Wam wyśmienity ;D, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, chciałam zapytać czy piekła Pani ten sernik z termoobiegiem?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, piekłam bez termoobiegu. Grzanie góra dół.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy śmietanę można zamienić jogurtem greckim ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej zostałabym przy śmietanie:)

      Usuń
    2. Właśnie zrobiłam z jogurtem greckim zamiast śmietany i wyszedł znakomity :) ze śmietanka tez był super :)

      Usuń
  13. Witam. Szukałam przepisu na taki sernik i tak tu trafiłam. Sernik upiekę. Urzekła mnie Ta strona, jest estetyczna, prosta, zawiera ładne zdjęcia- brawo za gust

    OdpowiedzUsuń
  14. dzień doby,
    śmietan zwykła czy kwaszona???
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. I nie trzeba dodawać masła?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ser można mielony w wiaderku? Czy trzeba mielić samemu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba mielić samemu, ale ten z wiaderka niestety się nie nadaje.

      Usuń
    2. dlaczego ser z wiaderka się nie nadaje?

      Usuń
  17. Załączam się do pytania dlaczego się nie nadaje ser z wiaderka

    OdpowiedzUsuń